derk_3_1

blog

Wanneer politiek vervalt tot een administratieve taak

28 mei 2018

De nieuwgekozen raadsleden zijn net geïnstalleerd, als de oproep voor nieuwe Statenleden en Waterschappers voor de verkiezingen van volgend jaar alweer klinkt. Een goed moment om terug te kijken op de 3 jaar dat ik nu politiek actief ben.

Ik weet nog dat ik na de eerste vergaderingen dacht ‘is dit echt wat ik wil’. Het uren vergaderen en fracties die elkaars standpunten eindeloos herhalen vielen mij als ondernemer zwaar. Daarbij heb ik het standpunt dat als ik niks te melden had, ik mijn mond hou. Dit zorgde ervoor dat ik na een aantal vergaderingen de vraag kreeg van een collega-Statenlid of ik soms een spreekverbod had.

Het was mij inmiddels opgevallen dat veel Statenleden de stapels beleidsstukken minuscuul bestudeerden en vaak allemaal dezelfde werkbezoeken aflegden. Maar ik ben de politiek ingegaan om het verschil te maken en niet om dezelfde pleidooien te houden als veel anderen. Het verschil maken of bijdragen aan de maatschappij is echter lastig omdat je tijd wordt opgeslokt door de hoeveelheid aan beleidsstukken die je moet doorploegen en werkbezoeken die je moet afleggen. Daarnaast hebben de meeste Raadsleden en Statenleden naast de politiek ook nog hun werk en gezin en in mijn geval ook nog een studie.

Natuurlijk, de controlerende taak is enorm belangrijk maar het ontwikkelen en uitdragen van een visie is hetgeen wat door gebrek aan tijd nu een ondergeschoven kindje dreigt te worden. In het boek ‘Sapiens’ beschrijft Yuval Noah Harari de geschiedenis van de mensheid en kortgeleden las ik hierop het vervolg ‘Homo Deus’, waarin hij op een provocerende manier het toekomstbeeld van de mensheid schetst. Ook de politiek komt hierin aan de orde. Hij schrijft hier het volgende over:

‘Juist omdat de technologie zich zo snel ontwikkelt en omdat parlementen en dictators overspoeld worden door data die ze niet snel genoeg kunnen verwerken, denken de politici van nu op veel kleinere schaal dan hun voorgangers van een eeuw geleden. Daardoor blijft de politiek in vroege eenentwintigtigste eeuw verstoken van grote toekomstvisioenen. Regeren is een zuiver administratieve bezigheid geworden. Regeringen managen het land, maar voeren het niet meer aan.’

Zijn we de politiek ingegaan om louter een administratieve handeling te verrichten? Zo niet, dan moeten we dus accepteren dat we niet alle data (lees: beleidsstukken) kunnen doorgronden willen we het verschil maken en een visie ontwikkelen voor onze gemeente, provincie, land of Europa. Ik heb dan ook gekozen om bepaalde onderwerpen alleen nog diagonaal te lezen en bij diverse werkbezoeken niet aanwezig te zijn.

Maar hoe bepaal ik welke onderwerpen ik minder nauwkeurig behandel? Bijvoorbeeld het onderwerp ‘ontgassen van binnenvaartschepen’, heel belangrijk voor de gezondheid maar als ik zie dat er al drie fracties zich in het dossier vastbijten kijk ik alleen nog op hoofdlijnen mee. Je moet natuurlijk de andere fracties je vertrouwen geven dat ze het nauwkeurig en kritisch beoordelen maar ondertussen heb je tijd voor onderwerpen die jij of je partij echt belangrijk vinden en die nu nog niet of nauwelijks worden behandeld.

Na een aantal maanden in de Provinciale politiek heb ik namens het CDA succesvol een initiatiefvoorstel Glasvezel in het buitengebied ingediend. Inmiddels is in diverse plaatsen de aanleg hiervan begonnen. Een aantal maanden geleden volgde het Initiatiefvoorstel MKB Familiebedrijven waarbij ook de SGP, 50Plus, VVD, PvdA en SP waren aangehaakt. Nu ben ik samen met CDA-collega Tineke Koelewijn bezig om een visie te ontwikkelen op zonneweides. Allemaal onderwerpen waar drie jaar geleden nog niet of nauwelijks over werd gesproken. Natuurlijk was deze aanpak niet succesvol geworden zonder de steun en het vertrouwen van mijn fractie en het advies van velen.

Na het lezen ook enthousiast om namens het CDA onze visie uit te dragen na de verkiezingen van 2019? Meld je aan als kandidaat Statenlid of Waterschapper!